Internet on mullistanut useilla osa-alueilla tavan, jolla elämme elämäämme. Internetin ansiosta voimme lukea uutisia, nauttia erilaisesta viihteestä, tehdä tutkimustyötä, varata lomamatkamme, ostaa ja myydä, tehdä verkko-ostoksia ja verkostoitua, opiskella, hoitaa pankkiasiamme sekä tehdä useita muita jokapäiväisiä asioita. Mutta internetin käyttöön liittyy myös riskejä, jotka voivat johtaa esimerkiksi vierailuihin haitallisilla sivustoilla tai tahattomaan henkilötietojen paljastamiseen.

Verkkoselainten turvallinen käyttö

Kaikkein yleisimmät verkkoselaimet antavat sinun hallinnoida asetuksiasi, kuten esimerkiksi sallia tai estää tietyt verkkosivustot, estää sivujen ponnahdusikkunat ja käyttää yksityistä selaustilaa. Eri selaimissa nämä toiminnot otetaan käyttöön hieman eri tavoin, joten on suositeltavaa, että tutustut kunkin alla mainitun selaimen tukivalikkoon tai vierailet selainvalmistajan sivuston tietoturvaa ja yksityisyyttä käsittelevässä osiossa.

  • Opera
  • Chrome
  • Safari
  • Firefox
  • Edge

Joissain selaimissa on ominaisuus, joka tunnistaa oletusarvoisesti haitalliset sivustot. Varmista, että käytät aina uusinta versiota valitsemastasi selaimesta, jota käyttöjärjestelmäsi tukee. Muista myös säännöllisesti ladata ja asentaa tuoreimmat päivitykset. On myös hyvin tärkeää muistaa kirjautua ulos turvalliselta sivustolta, kun olet suorittanut esimerkiksi rahansiirron. Selaimen sulkeminen ei välttämättä kirjaa sinua ulos automaattisesti.

Yksityisen selauksen käyttäminen ei tallenna väliaikaisia tiedostoja koneellesi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että yksityisen selauksen ottaminen käyttöön tai selaushistorian poistaminen estää ainoastaan muita tietokonetta käyttäviä ihmisiä näkemästä sivut, joilla olet vieraillut. Internetpalveluntarjoajasi, hakukone, viranomaiset sekä mahdollisesti työkonetta käytettäessä työnantajasi pystyvät yhä näkemään, millä sivuilla olet vieraillut tai mitä hakusanoja olet käyttänyt. Suomalaisia internetpalveluntarjoajia ovat mm.:

  • Telia
  • DNA
  • Elisa
  • Saunalahti
  • Lounea

Internetin riskit

Haitallisilla, rikollisilla tai sopimattomilla sivustoilla vierailemiseen sisältyy erilaisia riskejä. Sivustolta voi tarttua viruksia tai vakoiluohjelmia, jotka tunnetaan yleisemmin yhdessä haittaohjelmina. Kalastelusivustot on suunniteltu saamaan haltuunsa henkilö- ja/tai pankkitietojasi sekä varastamaan henkilöllisyytesi. Sivusto voi olla myös väärennös verkkokaupasta, pankista, pelisivusta tai treffisivustosta. Haitallisia sivustoja ovat myös tekijänoikeusrikoksiin liittyvät sivut, joilla kopioidaan tekijänoikeussuojattua musiikkia, elokuvia ja ohjelmistoja.

Ole varovainen sijoitusten suhteen

Hanki aina neuvoja ammattilaisilta ennen kuin teet sijoituspäätöksiä internetissä. Sivustot, jotka lupaavat sijoituksille nopeita tai korkeita tuottoja, oli kyseessä sitten osakkeet tai väitetysti harvinaiset tuotteet, kuten vanhat viinit, viskit tai kiinteistöt, ovat hyvin todennäköisesti haitallisia. Varo sivustoja, jotka kampanjoivat muiden ihmisten rekrytoimista, rahan vastaanottamista muiden henkilöiden mukaan saamisesta tai ennakkomaksuja.

Haitalliset sivustot voivat näyttää aidoilta

Kun käytät internetiä, selaimesi (esimerkiksi Opera, Chrome, Safari tai Firefox) kerää tietoja sivuhistoriaansa siitä, millä sivuilla olet vieraillut. Vierailemasi sivustot näkyvät internetpalveluntarjoajallesi, joka säilyttää tiedot internetin käytöstäsi lain vaatimusten mukaisella tavalla. On kuitenkin helppoa kloonata oikea sivusto, eikä vaadi edes taitavaa ohjelmoijaa, että voi tuottaa ammattimaisen näköisen mutta haitallisen sivuston.

Kun epäilet jotain sivustoa haitalliseksi, rikolliseksi tai sopimattomaksi, kannattaa olla varuillaan ja käyttää vaistojaan ja järkeään. Tarkasta, että sivulta löytyy osoite, puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite, jotka ovat usein aidon sivuston tunnusmerkkejä. Tarkasta myös, että sivuston osoite näyttää oikealta, eikä sisällä pieniä kirjoitusvirheitä, ylimääräisiä sanoja, merkkejä tai numeroita tai jopa täysin eri nimen kuin yritykseltä odotat.

Haitallisten sivustojen tunnusmerkkejä

Virheitä sisältävän osoiterivin lisäksi haitallisen sivuston voi tunnistaa eräistä tyypillisistä merkeistä. Vie hiiren osoitin sivun linkkien päälle nähdäksesi niiden todellisen kohteen selaimesi vasemmassa alakulmassa. Kannattaa varoa, jos tämä eroaa toisen sivuston tai sähköpostin linkin tekstistä. Mikäli selainikkunan osoiterivillä ei ole munalukon kuvaa, sivusto ei käytä turvallista selausta, joten sinun ei kannata syöttää sille henkilötietojasi.

Jos sivustot vaativat sinulta enemmän henkilötietoja kuin sinun normaalisti odotetaan antavan, kuten käyttäjänimen, salasanan tai muita turvatietoja kokonaisuudessaan, ne ovat luultavasti haitallisia. Vältä “farmausta” tarkastamalla selaimesi osoiterivin osoite, kun olet saapunut sivustolle, ja varmista sen vastaavan syöttämääsi osoitetta. Tämä estää sinua joutumasta väärennetylle sivustolle siinäkin tapauksessa, että syötit oikean sivuston osoitteen kenties huomaamattasi virheellisesti.

Turvalliset sivustot

Ennen kuin syötät henkilökohtaisia tietoja kuten salasanoja tai luottokorttitietoja sivustolle, voit varmistaa kahdella tavalla, että sivusto käyttää turvallista yhteyttä. Kun yrität kirjautua sisään tai rekisteröityä sivustolle, osoiterivin ikkunassa pitäisi olla munalukkosymboli. Toinen vaihtoehto on, että verkko-osoitteen alussa on tunnus “https://”, missä viimeinen “s” on lyhenne sanasta “secure”. Tarkasta myös, ettei munalukkosymbolia ole lisätty kuvana sivulle.

Edellä mainitut tekijät osoittavat, että sivuston omistajilla on digitaalinen sertifikaatti, jonka on myöntänyt esimerkiksi VeriSignin tai Thawten kaltainen luotettu kolmas osapuoli. Tämä kertoo, että kyseiseltä sivustolta internetiin siirrettävä tieto on salattu ja suojattu kolmansien osapuolten kaappauksilta. Toisin sanoen kommunikointi sinun ja sivuston omistajan välillä on turvallista. Sertifikaatti ei kuitenkaan takaa omistajan henkilöllisyyttä.

Evästeet

Evästeet ovat tietokoneellasi, älypuhelimellasi tai tabletillasi olevia tiedostoja, joita sivustot käyttävät tallentamaan tietoa sinusta käyttökertojen välillä. Useimmin ne ovat viattomia ja pitävät esimerkiksi kirjaa käyttäjänimestäsi, ettei sinun tarvitse kirjautua sisään sivustolle jokaisella vierailukerrallasi. Joitain evästeitä tosin käytetään seuraamaan selauskäyttäytymistäsi kohdennettua mainontaa varten. Joissain tapauksissa myös rikolliset voivat rakentaa profiilia sinusta huijausta varten.

Yhteenveto

Internetissä on monia vaaroja, mutta normaali varovaisuus ja maalaisjärjen käyttö ehkäisevät haitallisten ohjelmien leviämistä ja henkilötietojen joutumista vääriin käsiin. Varmista ennen internetin käyttämistä, että sinulla on käytössä tietokoneellasi tehokas ja ajan tasalla oleva virustentorjuntaohjelmisto ja palomuuri. Käytä tunnettuja selaimia ja muista terveen järjen käyttö, niin internetin selaaminen on turvallista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *