Esineiden internetin tietoturva keskittyy turvaamaan internetin välityksellä käytettäviä laitteita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa langattomien verkkojen kautta. Esineiden internetin tietoturvaratkaisuna toimii turvakomponentti, joka on sidoksissa esineiden internetiin ja jonka tarkoitus on suojata esineiden internetin laitteita ja verkostoja kyberrikollisuudelta. Esineiden internetin kyberturvallisuus on koko ajan kasvava haaste, sillä kaikki toisiinsa yhteydessä olevat laitteet keräävät jatkuvasti tietoa. Näiden laitteiden keräämä ja tallentama henkilökohtainen tieto sinusta, kuten nimesi, ikäsi, terveystietosi ja sijaintisi voivat hyödyttää rikollisia, jotka haluavat esimerkiksi anastaa henkilöllisyytesi.

Esineiden internet on nouseva trendi

Esineiden internet on rajussa kasvusuunnassa ja uusia tuotteita saapuu markkinoille jatkuvana virtana. Mutta asiassa on myös haasteita ja ongelmia. Kun olet yhteydessä kaiken aikaa, kaikkialla ja kaikkeen, voidaan tietoihisi päästä käsiksi useammalla tavalla. Tämä voi tehdä sinusta houkuttelevan kohteen rikollisille, jotka haluavat ansaita rahaa henkilötiedoillasi. Jokainen omistamasi, toisiinsa yhteydessä oleva laite lisää yksityisyyteesi liittyviä huolia, varsinkin, kun useimmat niistä yhdistyvät myös älypuhelimeesi. Mitä enemmän toimintoja lisäät älypuhelimeesi, sitä enemmän tietoa tallennat laitteeseen. Tämä voi tehdä älypuhelimista ja niihin liitetyistä laitteista haavoittuvia erilaisille kyberhyökkäyksille.

Suojaa laitteesi tietoturvaohjelmistolla

Esineiden internetin teknologiat sisältävät potentiaalisia vaaroja kyberturvallisuutesi kannalta. Uutisissa on nähty otsikoita esineiden internetin kyberhyökkäyksistä laidasta laitaan, alkaen bottiverkkojen pimentämistä kokonaisista internetin osista robottipölynimurin kameran kaappaamiseen. Tämän vuoksi onkin hyvä ajatus suojata digitaalinen elämä turvaamalla kaikki esineiden internettiin yhteydessä olevat älylaitteet. Ensimmäinen askel on asentaa kaikkiin tietokoneisiin, tabletteihin ja älypuhelimiin luotettava tietoturvaohjelmisto. Esimerkiksi F-Securen tai Nortonin tarjoamat maksulliset, usean laitteen tietoturvapaketit pystyvät suojaamaan laitteet reaaliaikaisesti nykyisiä ja nousevia haittaohjelmia vastaan. Haittaohjelmien kirjo ulottuu harmittomista mainosohjelmista vaarallisiin kiristysohjelmiin ja viruksiin.

Ole tarkkana salasanojen ja sovellusten suhteen

Käytä kaikissa laitetileissä, langattomissa verkoissa ja verkkoon yhteydessä olevissa laitteissa vahvoja ja ainutkertaisia salasanoja. Älä käytä yleisiä sanoja tai salasanoja, jotka on helppo arvata, kuten “salasana” tai “12345678”. Hyvä salasana on riittävän pitkä ja sisältää pieniä ja suuria kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Ole varovainen ja huolellinen käyttäessäsi ja asentaessasi sovelluksia laitteisiisi. Muista aina lukea asennettavien sovellusten tietosuojakäytännöt nähdäksesi, kuinka sovelluksen kehittäjä aikoo käyttää antamiasi tietoja. Älä asenna sovelluksia tuntemattomista lähteistä, ellet tiedä varmasti, mitä olet tekemässä.

Tee tutkimustyötä etukäteen

Ennen kuin teet ostopäätöksen, tee huolellista tutkimusta etukäteen. Laitteista tulee älylaitteita, koska ne keräävät paljon henkilökohtaista tietoa. Vaikka tiedon kerääminen ei itsessään ole välttämättä mitenkään huono asia, pitäisi sinun kuitenkin tietää, minkälaista tietoa nämä laitteet keräävät, kuinka tieto tallennetaan ja miten sitä suojataan. Kannattaa ottaa selvää myös siitä, jaetaanko tietojasi kolmansille osapuolille, ja millaiset laitevalmistajan käytännöt ovat tietomurtojen varalta. Selvitä, mitä dataa laite tai sovellus haluaa käyttää puhelimessasi. Jos se vaikuttaa tarpeettomalta sovelluksen toiminnan kannalta tai liian riskialttiilta, älä anna käyttöoikeutta.

Suojaa liikenne ja sijaintisi

Käytä VPN-palvelua, kuten aiemmin mainittuja F-Securen Freedomea tai Nortonin Secure VPN:ää, joka auttaa suojaamaan siirtämäsi tiedot langattoman verkon kautta kotonasi tai julkisessa langattomassa verkossa. Tarkasta myös käyttämiesi laitteiden valmistajien verkkosivuilta säännöllisesti mahdolliset firmware-päivitykset ja pidä laitteesi aina päivitettyinä. Ole varovainen käyttäessäsi sosiaalisen median jako-ominaisuuksia käyttämällä esineiden internetin sovelluksia. Sosiaalisen median jako-ominaisuudet saattavat paljastaa muille sijaintisi, jolloin ihmiset saavat esimerkiksi tietää, että et ole kotona. Kyberrikolliset käyttävät tätä seuratakseen liikkeitäsi. Tämä voi johtaa mahdolliseen nettivainoamiseen tai muihin reaalimaailman vaaroihin.

Sensoreita ja teknologiaa on kaikkialla

Esineiden internetistä on tullut yleistermi, jolla kuvataan kaikkia kymmeniä miljardeja laitteita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa internetin kautta ja joissa on sensori- tai käyttöliikeominaisuuksia. Esineiden internet kattaa kaiken puettavista kuntoilurannekkeista ja kodin älylaitteista tehtaiden hallintalaitteisiin, lääketieteellisiin laitteisiin ja jopa autoihin. Tietoturva ei ole nykyhetkeä aiemmin ollut tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla näissä laitteissa. Nyt on viimein aika muokata esineiden internetistä esineiden turvallinen internet. Keskustelua on ollut jo paljon laitteiden ja järjestelmien hakkeroinnista tiedon hankkimiseksi. Mutta itse laitteisiin kohdistuva kyberhyökkäys on aivan yhtä kriittinen uhka.

Järjestelmät ovat alttiina hyökkäyksille

Laitteisiin kohdistuvien hyökkäysten tarkoituksena on saada laite hallintaan ja saada se toimimaan vaarallisesti ja turvattomasti. Valitettavasti useat näistä laitejärjestelmistä ovat haavoittuvia, vaikka ne saatetaan nähdä turvallisina. Esimerkiksi: vaikka teollisen automaation laitteet asennetaan yleensä turvalliselle alueelle yrityksen sisällä, ovat ne kuitenkin haavoittuvia ja kytkettävissä pois päältä. Tämän lisäksi sisältä tulevat uhat, olivat ne sitten ilkeämielisiä tai vahingossa tapahtuvia, muodostavat jopa 70 prosenttia kyberhyökkäyksistä. Asiaa ei helpota lainkaan, että esineiden internet koostuu hyvin monipuolisesta valikoimasta erilaisia laitetyyppejä, pienistä suuriin ja yksinkertaisista monimutkaisiin. Tänä päivänä koko ajan laajentuva, verkkojen yhdistämä laitemaailma, esineiden internet, ei koostu normaalien pöytätietokoneiden tai muiden kuluttajalaitteiden kaltaisista laitteista. Suurella osalla teollisuuden käytössä olevista laitteista on omat kiinteät tehtävänsä. Tämän vuoksi normaalit kotitietokoneiden tietoturvaratkaisut eivät ratkaise näiden laitteistojen haasteita. Itse asiassa sisäänrakennettujen laitteistojen luonteen vuoksi normaalit kotitietokoneiden ratkaisumallit eivät edes olisi ajettavissa useimmilla laitteilla. Silti monikerroksisen suojarakenteen käyttäminen on yritysratkaisujen ydinvaihtoehto. Tähän sisältyvät palomuurit, varmennukset, salaukset, tietoturvaprotokollat ja järjestelmät tunkeutujien varalle. Näitä ohjeita noudattamalla pystyt pitämään yllä tietoturvaa esineiden internetissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *