Muistatko maailman 30 vuotta sitten? Uuno Turhapuro -elokuvat pyörivät teattereissa ja Madonnan uusimmat hitit soivat radiossa. 1980-luvulla elettiin nousukautta, jonka aikana monet tänä päivänä käyttämistämme teknologioista syntyivät. IBM esitteli ensimmäisen PC-tietokoneen vuonna 1981 ja termi “kyberavaruus” nousi ihmisten huulille. Vuonna 1988 tuolloin vielä vaatimattomassa kyberavaruudessa levisi pahamaineinen Morris-mato. Tästä alkoi tietoturvauhkien ja niiden vastineeksi tehtyjen ratkaisujen kilpajuoksu, joka jatkuu yhä tänä päivänä. Tässä artikkelissa käydään läpi eräitä tällä sivustolla esiteltävistä tietoturvaan liittyvistä aiheista. Lue lisätietoja aiheista niistä kirjoitetuista artikkeleista.

Tietoturvasta huolehtiminen kotona

Jopa Facebookissa kuvia jakavien isoäitien täytyy ymmärtää turvallisen internetinkäytön perusteet, sillä kaikkialla internetissä tapahtuvat asiat voivat vaikuttaa meihin jokaiseen. Haittaohjelmien uhreista tulee resursseja jatkohyökkäyksille, ja ihmiset voivat tietämättään jakaa tartunnan saaneita tiedostoja tai ystäviensä henkilökohtaisia tietoja. Muiden ihmisten tietoturvakäytännöt tai niiden puuttuminen vaikuttavat meihin kaikkiin. Olemme kaikki yhteydessä toisiimme internetiksi kutsumamme verkoston kautta, joten on meidän omaksi parhaaksemme varmistaa, että jokainen käyttäjä ymmärtää ja noudattaa tietoturvan peruskäytäntöjä. Niihin sisältyvät säännölliset päivitykset, tietoturvaohjelmiston käyttäminen ja päivittäminen sekä maalaisjärjen käyttö esimerkiksi liitetiedostojen klikkaamisessa.

Virukset ja matkapuhelin

Matkapuhelinvirus on haitallinen tietokoneohjelma, joka kohdistuu kännyköihin ja muihin langattomiin mobiililaitteisiin. Kun matkapuhelin on saanut tartunnan, siitä voi tulla viruksen levittäjä lähettämällä tekstiviestejä ja sähköposteja muihin haavoittuvuuksia sisältäviin laitteisiin. Nämä tekstiviestit ja sähköpostit voivat saada muut käyttäjät avaamaan tai lataamaan viruksen. Matkapuhelinvirukset voivat olla myös haittaohjelmia, jotka leviävät ladattavien sovellusten kautta. Aikoinaan matkapuhelinvirukset olivat pelkkä myytti, mutta valitettavasti nykyisten matkapuhelinten Bluetooth- ja internetominaisuudet ovat kasvattaneet niiden haavoittuvuutta tietokoneviruksia ja haittaohjelmia kohtaan. Kuluttajille on kuitenkin tarjolla myös matkapuhelimiin asennettavia tietoturvasovelluksia.

Esineiden internetin turvallisuus

Esineiden internetiksi kutsutaan internetin kautta yhteydessä olevien tietoa keräävien älylaitteiden verkostoa. Olemme kulkeneet pitkän matkan älypuhelimista älytelevisioiden kautta älylaitteisiin, jotka kattavat kaiken mahdollisen haarukoista hammaslangan annostelijoihin. Älylaitteita on nyt saatavilla kaikkiin tarkoituksiin, mutta niissä piilee myös suuri ongelma. Useimmissa älylaitteissa on nimittäin vain korkeintaan murto-osa niistä turvaominaisuuksista, joita löydät esimerkiksi iPhonestasi tai Android-puhelimestasi. Kaikissa älylaitteissa on pieni tietokone IP-osoitteella, joten jos kotonasi on seitsemän älylaitetta, sinulla on kotitietokoneesi lisäksi seitsemän tietokonetta. Ja jos nämä laitteet eivät ole asianmukaisesti suojattuja, kerjäät ikävyyksiä aina tietomurroista kiristysohjelmatartuntoihin.

Identiteettivarkauksien estäminen

Identiteettivarkaudessa on kyse jonkun toisen henkilön henkilötietojen käyttämisestä ilman heidän lupaansa, yleensä taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi. Yhdysvaltain oikeusministeriön raporttien mukaan joka kymmenes yli 16-vuotias kansalainen joutuu vuosittain identiteettivarkauden uhriksi. Jos omistat luottokortin, tietosi ovat luultavasti jo säilössä jossain paikassa internetissä, mistä ne voidaan pahimmassa tapauksessa varastaa. Siksi on viisasta pyrkiä ehkäisemään pahantahtoisia ihmisiä käyttämästä henkilökohtaisia tietojasi ja tuhoamasta talouttasi. Suojaa aina luottokorttinumerosi ja henkilötunnuksesi, käytä vain vahvoja salasanoja ja rajoita itsestäsi jakamiesi tietojen määrää. Pysy aina valppaana tehdessäsi ostoksia internetissä.

Julkisten langattomien verkkojen riskit

Vaikkakin julkisten langattomien verkkojen yhteyspisteet ovat suureksi avuksi yleisölle, ne voivat pahimmassa tapauksessa myös tarjota identiteettivarkaille ja kyberrikollisille helpon tavan tarkkailla tekemisiäsi internetissä ja varastaa salasanasi, henkilötietosi tai molemmat. Älä koskaan oleta, että julkinen langaton verkko olisi turvallinen tai suojattu. Muista, että näiden verkkojen salasanat ovat yleisesti jaettuja, joten kuka tahansa lähellä oleva voi helposti liittyä verkkoon ja nähdä mitä olet tekemässä. Hyökkääjä voi yrittää hankkia tietojasi monella eri tavalla langattoman verkon kautta. Käytä VPN-yhteyttä tietojesi salaamiseen ja pidä palomuurisi päivitettynä.

Hakkerit tietomurtojen takana

Hakkerit kehittyvät koko ajan taitavammiksi. He löytävät jatkuvasti uusia keinoja järjestelmien haavoittuvuuksien väärinkäyttämiseksi ja muihin järjestelmiin sisään pujahtamiseksi. Mikä pahinta, kyberhyökkäyksen todennäköisyys on nyt suurempi kuin kotiin kohdistuvan murron riski. Useimmat ihmiset eivät huomaa, että heidän tietonsa ovat joutuneet tietomurron kohteeksi ennen kuin on liian myöhäistä. Positiivinen asia on, että hyökkäysten määrän kasvaminen auttaa meitä analysoimaan hakkereiden noudattamia toimintakuvioita ja vahvistamaan suojauksiamme. Viime vuosien suuret kyberturvallisuuteen kohdistuneet hyökkäykset ovat tarjonneet meille kovia oppitunteja hyvän tietoturvastrategian tärkeydestä.

Turvallinen netinkäyttö ja salasanat

Internet tarjoaa mahtavia resursseja kaikenikäisille ihmisille. Jokainen netin käyttäjä, jolla on hyvä medianlukutaito ja digitaalista osaamista, selviytyy suunnilleen kaikista jokapäiväisistä haasteista turvallisessa netinkäytössä, mutta entä aloittelijat? Meidän on annettava netin käyttöön perehtyville nuorille oppitunti turvallisen internetinkäytön perusteista, että he osaavat luovia myöhemmin itsenäisesti kyberavaruudessa. Vaikka nettiä on turha pitää pelkkänä synkkänä paikkana, jossa kyberrikolliset vaanivat kaikkialla, on silti järkevää ymmärtää, että internetissä on kuitenkin olemassa pahantahtoisia toimijoita. Riittävä annos maalaisjärkeä ja huolellisuutta pitää käyttäjän melko turvassa, mutta on silti syytä perehtyä esimerkiksi salasanojen merkitykseen.

Internetissä tulee usein vastaan uutisia, joissa kerrotaan viikko toisensa jälkeen erilaisista tietomurroista. Sinun salasanasi antavat pääsyn omaan henkilökohtaiseen valtakuntaasi, joten sinun kannattaa miettiä parhaat keinot vahvan salasanan luomiseksi, että voit suojata tilisi kyberrikollisilta. Jos salasanasi ovat paljastuneet tietomurtojen yhteydessä, vaihda ne välittömästi. Kyberrikollisilla on useita keinoja salasanojen murtamiseksi, mutta helpoin tapa on yksinkertaisesti ostaa salasanasi niin sanotusta dark webistä. Lue tämän sivuston artikkeleista lisätietoja turvallisen salasanan luomisesta sekä muista turvallisen internetinkäytön oppaista. Kyberturvallisuus on tänä päivänä merkittävä asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *