Monen suomalaisen painajainen alkaa silloin, kun postilaatikkoon tai sähköpostiin saapuu täysin odottamaton luottokorttilasku tai pahimmassa tapauksessa jopa yhteydenotto ulosotosta. Identiteettivarkaus, eli toisen henkilöllisyydellä esiintyminen kuului vielä muutama vuosikymmen sitten vain jännittävien Hollywood-trillereiden teemoihin, mutta tänä päivänä miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ja heidän joukossaan myös tuhannet suomalaiset joutuvat vuosittain identiteettivarkauden uhreiksi.

Identiteettivarkauksissa tyypillisimpiä tilanteita ovat ne, joissa toisen henkilön tiedoilla tehdään ostoksia nettikaupassa. Tällaisen identiteettivarkauden tekeminen on yllättävän helppoa, sillä usein tilauksen tekemiseen riittää vain henkilötunnus, osoite ja puhelinnumero. Lisäksi uhrin nimissä voidaan tilata myös täysin uusi pankkikortti ja vieläpä toiseen osoitteeseen. Identiteettivarkaiden työtä voidaan kuitenkin vaikeuttaa tietyillä toimenpiteillä myös kotoa käsin.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaudessa on nimensä mukaisesti kyse olosuhteista, joissa varas esiintyy syystä tai toisesta toisen ihmisen henkilöllisyydellä. Digitalisoituneessa ympäristössä identiteettivarkauksien määrä on noussut, sillä verkossa toisen henkilöllisyydellä esiintyminen on yllättävän helppoa. Identiteettivarkaan ei aina tarvitse aiheuttaa edes taloudellista haittaa uhrilleen, sillä joissakin tapauksissa varas voi yksinkertaisesti esiintyä ja kommentoida toisen henkilön nimellä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Vakavammissa tapauksissa identiteettivaras tekee toisen henkilön nimellä verkkotilauksia, siirtää tililtä rahaa, tilaa uusia pankkikortteja tai avaa uusia matkapuhelinliittymiä. Pahimmassa tapauksessa identiteettivarkaus voi johtaa uhrin maksuhäiriömerkintöihin, ulosottoon tai jopa rikokseen. Oli kyseessä sitten talouteen vaikuttava varkaus tai ei, identiteetin menettäminen netissä on monelle iso kolhu, jolloin vähintäänkin oma nettiturvallisuus ja maine ovat vaakalaudalla.

Kuka voi joutua identiteettivarkauden uhriksi?

Identiteettivarkauden uhriksi voi joutua periaatteessa lähes kuka vain internetiä käyttävä henkilö. Erityisen riskialttiissa tilanteessa ovat keski-ikäiset ja eläkeläiset, jotka eivät välttämättä osaa turvata tietojaan netissä yhtä hyvin kuin nuorempi sukupolvi. Tietojen kalastelu internetissä on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan aikaisemmin ja henkilötietoja joutuu vääriin käsiin erityisesti sosiaalisen median ja sähköpostitilien kautta.

Mitä tehdä, jos on joutunut identiteettivarkauden uhriksi?

Monet meistä ovat linkittäneet sähköpostitilinsä useisiin eri palveluihin, kuten Facebookiin, Linkediniin, nettilompakkoihin ja verkkokauppoihin. Sähköpostin hakkeroinnin avulla vääriin käsiin voi joutua siis valtavasti tietoa uhrista, ja siksi tänä päivänä identiteettivarkauksien uhka on enemmän kuin todellinen. Vuonna 2015 identiteettivarkaus lisättiin Suomen rikoslakiin ja nykyään identiteettivarkauden uhri voikin tehdä tapauksesta poliisille rikosilmoituksen.

Rikosilmoituksen lisäksi on tärkeää, että identiteettivarkaudesta kerätään runsaasti todisteita. Kaikki käytössä olevat luottokortit, puhelinnumerot ja muut tilaukset kannattaa jäädyttää heti. Luvattomista luottokorttimaksuista tulee tehdä oikaisupyyntö luottokorttiyhtiölle ja varkaan tilaamista tuotteista kannattaa taas tehdä reklamaatio suoraan palveluntarjoajalle. Lisäksi sähköpostin, sosiaalisen median tilien ja nettilompakoiden salasanat tulisi vaihtaa heti identiteettivarkauden ilmetessä.

Miksi identiteettivarkaus on vakava rikos?

Vaikka identiteettivarkaus ei aina aiheuta uhrille taloudellista haittaa, on tärkeä ymmärtää, että identiteetin menettäminen internetissä aiheuttaa aina uhrille vähintäänkin stressiä, ahdistusta, turhautumista ja turvattomuuden tunnetta. Identiteettivarkauden aiheuttamat seuraukset voivat kasvaa suuriksi, ja joskus uhri joutuu myös turvautumaan ammattilaisen apuun. Tämän takia identiteettivarkauksia ja niiden uhkaa ei tulisi koskaan vähätellä.

Identiteettivarkaus on monimutkainen tilanne, sillä usein emme voi edes tietää, mistä tietovuoto on saanut alkunsa. Ahdistusta kasvattaa myös epätietoisuus siitä, missä ja miten omia henkilötietoja on voitu käyttää. Asioiden selvittäminen ottaa usein aikaa, eivätkä alituinen stressi ja huolehtiminen tilannetta ainakaan helpota. Pahimmassa tapauksessa uhri voi kärsiä varastetulla henkilöllisyydellä tehdyistä rikoksista vuosien ajan.

Miten omaa identiteettiä voi suojella kotoa käsin?

Oman identiteetin varjelemisesta on tullut digitaalisessa ympäristössä yhä tärkeämpää. Vaikka oman identiteetin suojeleminen ei ole kaikkein yksinkertaisin juttu, alan asiantuntijat ovat kehittäneet muutamia vinkkejä siihen, miten identiteettivarkautta voi ennaltaehkäistä kotoa käsin. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä tarkkaan, millaisilla verkkosivuilla liikkuu ja jakaa henkilökohtaisia tietojaan. Turvalliset verkkosivut tunnistaa usein osoitekentän lukko-symbolista ja https-alkuisesta verkko-osoitteesta.

Omia salasanoja ja pin-koodeja ei myöskään tulisi koskaan säilyttää sähköpostissa, sillä ne voivat joutua kolmansien osapuolien käsiin. Lisäksi sähköpostiin on mahdollista asentaa normaalia tiukempi roskapostifiltteri, joka auttaa suodattamaan epäilyttävät sähköpostit suoraan roskakoriin. Luottokorteille taas voidaan asettaa päivittäinen käyttöraja ja lisäksi omia tiliotteita kannattaa seurata säännöllisesti, jotta epäilyttävä toiminta pystyttäisiin huomaamaan mahdollisimman nopeasti.

Muita vinkkejä

Omien henkilötietojen ja internet-käyttäytymisestä kerättävien tietojen jakelua netissä toimiville markkinointiyrityksille kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan rajoittaa. Oman tietokoneen ja muiden kannettavien laitteiden, kuten myös Smart-television turvallisuusasetukset ja virustentorjuntaohjelmistot kannattaa pitää aina voimassa ja päivittää säännöllisesti. Monet internet-toiminnot, kuten haku- ja lataushistoriaa suojeleva incognito-selain ja tietokoneen IP-osoitteen salaavat VPN-palvelut voivat myös auttaa taistelussa identiteettivarkauksia vastaan.

Identiteettivarkauksiin voi myös varautua etukäteen. Osa suomalaisista vakuutusyhtiöistä voi myöntää asiakkailleen niin sanotun henkilöllisyysvarkausvakuutuksen, joka kattaa identiteettivarkauksista koituneita kuluja ja haittoja. Tällaiset vakuutukset voivat osoittautua tehokkaaksi apulaiseksi esimerkiksi identiteettivarkaudesta aiheutuneiden luottokorttilaskujen ja mahdollisten maksuhäiriömerkintöjen poistamiseksi. Lisäksi vakuutus voi auttaa korvaamaan juristikuluja niissä tilanteissa, joissa identiteettivarkaus on johtanut oikeudellisiin toimenpiteisiin.

Lopuksi

Identiteettivarkauksien määrä kasvaa vuosittain, eikä digitalisoituminen ole vaikuttanut tähän ilmiöön ainakaan positiivisesti. Joka vuosi tuhansia suomalaisia joutuu enemmän tai vähemmän vakavien identiteettivarkauksien uhreiksi ja varkaudesta aiheutuneiden vahinkojen selvittelyyn voi mennä pahimmillaan vuosia. Vaikka netissä tapahtuvien identiteettivarkauksien ennaltaehkäisy ei aina ole helppoa, voidaan yllä mainituilla toimenpiteillä tehdä näiden rikollisten toiminta vähintäänkin vaikeaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *