Oletko koskaan miettinyt, että matkapuhelimeesi saattaisi iskeä virus tai että millaisia viruksia matkapuhelimiin ylipäätään saattaa iskeä? Säilytät kuitenkin puhelimellasi paljon arvokasta ja tärkeää tietoa, joten kun kuulet uutisia mobiiliuhkien kasvussa olevasta määrästä, on helppoa jättää huomiotta lukujen takana oleva viitekehys. Tällöin voi helposti säikähtää, että puhelimeesi on tarttunut pelätty matkapuhelinvirus, joka varastaa kaikki henkilökohtaiset tietosi ja tuhoaa puhelimen sisällön. Tässä artikkelissa selvennetään eräitä yleisimpiä kysymyksiä, joita niin sanottujen Android-virusten ympärillä liikkuu. Onko edes olemassa sellaista asiaa kuin Android-virus? Tietokonemaailmassa virukseksi on perinteisesti sanottu ohjelmaa, joka kopioi itseään kiinnittymällä toiseen ohjelmaan. Hakkerit käyttivät usein tätä menetelmää levittääkseen pahamaineista työtään verkossa, ja viruksesta tuli tämän myötä yleinen termi kuvaamaan kaikentyyppistä tietokoneiden haittaohjelmistoa.

Matkapuhelinten maailmassa emme ole vielä nähneet haittaohjelmaa, joka pystyy kopioimaan itseään kuten PC-virus. Varsinkaan Android-laitteilla tätä ei tapahdu, joten teknisesti Android-viruksia ei ole olemassa. On olemassa kuitenkin runsaasti muita erityyppisiä Android-haittaohjelmia. Useimmat ihmiset pitävät kaikenlaisia haittaohjelmia viruksina, vaikka se onkin teknisesti väärä ajatusmalli. Haittaohjelma on ohjelmisto, joka on suunniteltu hallinnoimaan laitetta salaa tai varastamaan tietoa tai rahaa laitteen omistajalta. Haittaohjelmia on käytetty esimerkiksi salasanojen ja tilinumeroiden anastamiseen matkapuhelimista, väärennettyjen laskujen lisäämiseen käyttäjien maksutileille ja jopa käyttäjän sijainnin ja toimintojen seuraamiseen hänen tietämättään. Käyttäjän oma toiminta ja maantieteellinen sijainti vaikuttavat suuresti haittaohjelmien saamisen riskiin. Viisainta on hankkia puhelimeen tietoturvaohjelmisto ja ladata ainoastaan tunnettuja sovelluksia tunnetuista lähteistä kuten Google Play -kaupasta.

Haittaohjelmat naamioidaan viattomiksi

Huijarit pyrkivät lähes poikkeuksetta naamioimaan haittaohjelman viattoman näköisiksi mobiilisovelluksiksi, joita levitetään sovelluskaupoissa ja verkkosivuilla. Joten mikäli kuvittelet, että sinun kannattaa ladata upouusi ja oletettavasti ilmainen versio uutuuspelistä, jonka löysit satunnaisesta kiinalaisesta sovelluskaupasta, olet luultavasti astumassa ansaan. Kun nämä sovellukset on asennettu, ne saattavat näyttää toimivan aivan kuvauksen mukaisella tavalla, mutta ne voivat tehdä taustalla kiihkeästi muita salaisia tehtäviä puhelimellasi. Jotkut sovellukset ovat vielä asennusvaiheessa puhtaita, mutta niihin lisätään haittaohjelman ominaisuuksia silloin, kun ne saavat rutiininomaiselta näyttävän ohjelmistopäivityksen. Harkittu ja huolellinen toiminta sovellusten lataamisen suhteen ei välttämättä aina minimoi riskiäsi täysin. Ovelat ja huomaamattomat lataussivustot saattavat ladata potentiaalisesti haitallisen sovellustiedoston ilman käyttäjän toimintaa. Selainten turvaominaisuudet pystyvät estämään tällaisten tiedostojen lataamisen, mutta myös käyttäjän pitää olla asentamatta satunnaisia tiedostoja latauskansiostaan.

Mobiililaitteiden suojaaminen

On melko yksinkertaista minimoida haittaohjelmien aiheuttama riski matkapuhelimissa. Kaksi parasta tapaa suojata itsesi ovat mobiilitietoturvaohjelmiston asentaminen ja vain tunnettujen sovellusten lataaminen ainoastaan luotetuista lähteistä. Kun lataat tietoturvasovelluksen, se skannaa puhelimesi jo olemassa olevien haittaohjelmien varalta ja tarkastaa lisäksi jokaisen uuden lataamasi sovelluksen niiden turvallisuuden osalta. Mutta ennen kuin annat tietoturvasovelluksen skannata lataamasi uudet sovellukset, sinun pitää aina muistaa ladata sovelluksia vain luotetuilta sivustoilta, tarkastaa pisteet ja lukea arvostelut varmistaaksesi, että sovellus on laajalti käytetty ja luotettu. Tällöinkään sinun ei tarvitse olla huolissasi puhelinvirusten saamisesta, koska teknisesti niitä ei ole olemassa. Haittaohjelmia sen sijaan on olemassa, mutta kun toimit riittävän huolellisesti ja käytät luotettavaa tietoturvasovellusta, saat pidettyä puhelimesi puhtaana haittaohjelmista ja muista mobiiliuhkista.

Puhelinten haittaohjelmien monet muodot

Android-laitteiden haittaohjelmat jakautuvat moniin erilaisiin muotoihin. Niitä ovat esimerkiksi vakoiluohjelmat, jotka keräävät henkilökohtaisia tietojasi kolmansille osapuolille, usein mainostajille, ja matkapuhelinten kiristysohjelmat, jotka kaappaavat tiedostosi panttivangeiksi ja vaativat lunnaita, että voit pelastaa ne. Tilanne iPhone-puhelinten kohdalla on hieman erilainen, sillä toisin kuin Android-laitteilla, iPhone- ja iPad-sovelluksia voi ladata ainoastaan virallisen App Storen kautta. Tämä ehkäisee haittaohjelmien tarttumista viattomaksi naamioitujen sovellusten kautta. iOS-käyttöjärjestelmän sovellukset on myös niin sanotusti “sandboxattu”, mikä tarkoittaa, että ne eivät voi käyttää muiden sovellusten dataa tai murtautua laitteesi käyttöjärjestelmään. Myös Android ”sandboxaa” sovelluksiaan, mutta sen lähestymistapa on paljon vähemmän rajoittava kuin iOS:llä, mikä antaa sovelluksille enemmän hallintamahdollisuuksia laitteesta. iOS myös jakaa päivityksensä samanaikaisesti kaikkiin laitteisiin, kun taas Androidin osalta päivitykset ovat monivaiheisia ja ongelmallisia.

Kuinka huomaat matkapuhelimessa olevan “viruksen”

Haittaohjelmissa on virusten tavoin kyse vaivihkaisesta hyökkäyksestä. Haittaohjelma hiipii puhelimeesi kuin murtovaras yöllä, se lojuu hiljaa paikallaan, kunnes aktivoit sen tietämättäsi, tai monessa tapauksessa varastaa henkilökohtaisia tietojasi suoraan nenäsi alta. Sinun itsesi täytyy pysyä valppaana ja etsiä oireita, jotka saattavat osoittaa laitteessasi olevan tartunnan. Oireisiin kuuluvat ainakin kasvanut datan käyttö, sovellusten tiheä kaatuminen, mainosohjelmien ponnahdusikkunat, normaalia suurempi puhelinlasku, tuntemattomat sovellukset, nopea akun tyhjentyminen ja ylikuumeneminen. Jos huomaat piikin datan käytössä, se saattaa olla merkki siitä, että haittaohjelma ajaa laitteessasi taustatehtäviä tai käyttää internetiä puhelimellasi olevien tietojen siirtämiseen. Useimmat ponnahdusikkunat ovat pelkästään ärsyttäviä, mutta eivät muuten haitallisia. Hyvä uutinen on, että ne voi helposti estää käyttämällä mainostenestotyökalua. Mutta jos näet ponnahdusikkunoita vaikka selaimesi on suljettu, kannattaa tarkastaa puhelin haittaohjelmien varalta.

Varo haittaohjelmia

Haittaohjelman sisältävän sovelluksen lataaminen on yleisin tapa saada Android-haittaohjelmia laitteellesi. Kun sovellus on laitteellasi, se voi ajaa useita haitallisia tehtäviä, jotka vaarantavat internetturvallisuutesi. Paras tapa suojautua matkapuhelinten haittaohjelmilta on luopua puhelimesta, mutta jos et ole siihen valmis, sinun kannattaa käyttää luotettavaa antivirussovellusta, joka skannaa sovelluksesi ja tiedostosi uhkien varalta. Matkapuhelinten käyttö on melko turvallista, kunhan et lataa sovelluksia tuntemattomista lähteistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *