Kodin kyberturvallisuus koskee erilaisten tietojärjestelmien turvallisuutta. Tavalliset ihmiset käyttävät tietojärjestelmiä esimerkiksi omien raha-asioiden hoitamiseen. Moni käyttää muitakin sähköisiä palveluita, kuten Omakantaa tai OmaVeroa. Kyberturvallisuuteen kuuluu tietoturvallisuus, joka kattaa muun muassa omien henkilökohtaisten, luottamuksellisten tietojen turvallisen säilyttämisen, viruksentorjuntaohjelman käyttämisen kaikissa älylaitteissa ja kodin tilojen lukituksen. Kodin kyberturvallisuuteen vaikuttavat myös sähkön- ja vedenjakeluverkkojen toimivuus.

Ihminen on suurin riskitekijä

Asiantuntijoiden mukaan kyber- ja tietoturvasta kaksikymmentä prosenttia on tekniikkaa ja kahdeksankymmentä prosenttia on ihmisen käyttäytymistä. Suurin uhka on siis ihmisen tietämättömyys ja huolimattomuus. Koska erilaiset palvelut yhä laajemmin ovat digitaalisia, pitää tavallisen kansalaisen ottaa asioista selvää oman turvallisuuden vuoksi. Jokaisen kannattaa opetella turvallinen verkon käyttäminen ja opetella digitaalista lukutaitoa.

  • Traficomilla on Kyberturvallisuuskeskus, josta saa tietoa tietoturvasta.
  • Erityisesti Office 356-sähköpostin käyttäjiä suositellaan suojaamaan verkkonsa ja laitteensa.
  • Internetissä on turvallisen netin käytön oppaita sekä vanhemmille että lapsille.

Terve epäluulo on hyvä asia, ei pidä suoralta kädeltä luottaa keneenkään eikä mihinkään. Ensimmäiseksi kannattaa muokata omat salasanat mahdollisimman vahvoiksi ja luoda jokaiseen palveluun oma salasanansa. Vahvoissa salasanoissa on isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Numerot suuruusjärjestyksessä tai kirjaimet aakkosjärjestyksessä ovat huonoja salasanoja, huonoja ovat myös oma nimi tai yleisesti käytetyt, luettavissa olevat sanat.

Aina kannattaa harkita, mitä verkkoon lataa. Lataaminen on helppoa, mutta pois ottaminen usein vaikeaa. Yksityisyyttä on syytä varjella ja välttää oman nimen, osoitteen ja sosiaaliturvatunnuksen antamista verkossa. Jos sähköpostissa ei ole roskapostisuodatinta, kannattaa sähköposteihin suhtautua erittäin kriittisesti. Tuntemattomalta lähettäjältä tullutta sähköpostia ei pidä avata, eikä varsinkaan sähköpostissa mahdollisesti olevaa liitetiedostoa.

  • Vahvan salasanan luomiseen löytyy internetistä ohjeita. Ylen Digitreenit -verkkosivulla voi testata, onko oma salasana helppo murtaa vai ei.
  • Internetiin ladattua materiaalia on vaikeaa sieltä poistaa, mutta joitakin ohjeita löytyy esimerkiksi siitä, kuinka estää omien kuvien näkyminen Google-haussa.
  • Netistä ladattujen kuvien tekijänoikeudet pitää tarkistaa ennen kuin niitä käyttää itse.

Verkkohuijaukset ja tietojen kalastelu

Raha-asioiden kanssa on syytä olla erityisen varovainen. Verkkopankkitunnuksia tai luottokorttitietoja ei kannata luovuttaa sivullisille. Pankit eivät koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse; kyseessä on kalastelu ja huijausyritys, jos joku pankin nimissä näin tekee. Muutenkaan henkilökohtaisia tietoja ei pidä luovuttaa, jos ei ole ehdottoman varma siitä, kenelle tietoja on luovuttamassa. Huijauksia yritetään tehdä katteettomilla lupauksilla.

Suojaa kaikki laitteesi

Kaikki kodin älylaitteet kannattaa suojata, tietoturvassa säästäminen kostautuu kalliisti. Jos omat taidot eivät riitä tietoturvaohjelman asentamiseen, apua voi pyytää ystäviltä tai tukipalveluista. Laitteiden ohjelmistot kannattaa päivittää ja pitää ajan tasalla, silloin ne toimivat parhaiten. Tietoturvaohjelmat estävät virusten ja haittaohjelmien tarttumisen älylaitteisiin sekä oman verkon käytön ja omien tietojen turvallisuuden.

Suojaa kotisi nettiyhteys

Kodin langaton internetyhteys pitää suojata salasanalla, ja muistaa pitää myös palomuuri kunnossa. Jos kodin nettiyhteys on suojaamaton, kuka tahansa pääsee käyttämään internetyhteyttäsi. Suojaamattoman verkon kautta pääsee esimerkiksi lataamaan laitonta materiaalia, ja lisäksi rikolliset pääsevät käyttäytymistäsi verkossa. Suojaamatonta verkkoa ja siihen kytkettyjä laitteita voidaan käyttää myös palvelunestohyökkäysten tekemiseen ja joku saattaa joutua jopa kybervakoilun kohteeksi.

Julkiset verkot sekä suojaamattomat langattomat verkot eivät ole turvallisia. Kuten edellisessä kappaleessa tuli esille, suojaamattoman verkon kautta on mahdollista tehdä paljon vahinkoa. Yksityistä tietoa paljastuu verkkoon kytketyistä laitteista, jos ne käyttävät suojaamatonta verkkoa. Tästä syystä kaikkia henkilötietoja ja tunnistautumista vaativia digitaalisia palveluita kannattaa käyttää suojatusta, omasta kotiverkosta ja -koneelta.

Käytä verkkopankkia suojatulla yhteydellä

Suurimmalla osalla kotitalouksista on suojattu kodin internetyhteys, mutta kännykkä saattaa olla suojaamaton. Tietoturvaohjelma kannattaa ladata myös kännyköihin ja tabletteihin, varsinkin, jos käyttää vaikkapa verkkopankin mobiilisovellusta. Puhelimen suojaaminen PIN-koodilla on suositeltavaa, mutta lisäksi uuden puhelimen tehdasasetukset kannattaa vaihtaa. Älypuhelimessa kannattaa käyttää myös lukitusta, silloin sitä ei voi käyttää ilman numerosarjaa, sormenjälkeä tai lukituskuviota.

Kannattaa miettiä, missä ja millä laitteella verkkopankkia käyttää. Jos kotitietokone on ainoa suojattu laite, vain sillä on turvallista mennä verkkopankkiin. Muiden laitteita ei kannata käyttää, koska ei voi varmuudella tietää, onko suojaus kunnossa. Samoin kahvilan langatonta verkkoa ei suositella pankkiasioiden toimittamiseen. Vaikka verkon käyttö on usein salasanan takana, yhteiskäytössä olevissa verkoissa pitää käyttää harkintaa.

Turvallinen verkon käyttö

Verkkokauppoja on joka lähtöön. Mahtaako sellaista asiaa, tavaraa tai palvelua ollakaan, jota ei voisi verkosta ostaa? Pidä kuitenkin pää kylmänä verkko-ostoksilla. Tunnettujen kauppiaiden verkkokaupat ovat turvallisia ja maksut hoidetaan suojatulla pankkiyhteydellä. Verkossa liikkuu kuitenkin myös huijareita, joten muista siis kriittisyys: jos joku tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

Nettiin kerran ladattua on vaikeaa saada sieltä pois. Siksi arkaluontoista tai intiimiä aineistoa ei kannata jakaa, varsinkaan tuntemattomien keskustelijoiden kanssa. Alastonkuvilla rahan kiristäminen on nettirikollisuuden klassisimpia muotoja, tämä asia on hyvä pitää mielessä, kun esimerkiksi keskustelee nuorten kanssa netin käytöstä. Nuoria pitää varoittaa mahdollisista hyväksikäyttäjistä ja muistuttaa, etteivät antaisi itsestään mitään tietoja tuntemattomille.

Opasta ja auta perheenjäseniäsi

Muistathan auttaa ja neuvoa myös perheenjäseniäsi turvalliseen verkon käyttämiseen. Lapset ovat usein vanhempiaan taitavampia erilaisten ohjelmien ja sovellusten käyttäjinä, mutta tietoturva-asiat saattavat olla lapsen kengissä. Vanhempi sukupolvi puolestaan saattaa olla vasta aloittelemassa tietokoneen ja muiden älylaitteiden käyttöä – heille tietoturvasta kannattaa kertoa heti alussa ja teroittaa turvallista ja kriittistä verkon käyttöä.

Huolehdi ainakin näistä

Ole aina varovainen epäilyttävien sähköpostien kanssa, jätä ainakin liitetiedostot avaamatta. Tee varmuuskopio kaikista tiedostoistasi kaiken varalta. Muista käyttää salasanoissasi vahvaa suojausta: ei helppoja salasanoja. Käytä tietoturvaohjelmaa kaikissa laitteissasi ja myös lasten laitteissa. Huolehdi ohjelmien ja laitteiden päivityksistä – vain ajan tasalla olevat laitteet ovat turvallisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *