Langattomat verkot tunnetaan paremmin nimellä wifi. Nykyään suurin osa julkisista paikoista tarjoaa kävijöille ilmaisen wifin. Esimerkiksi matkustettaessa tämä on monelle ainoa keino päästä nettiin, jos kansainvälistä liittymäpakettia ei ole. Julkisen wifin käytön kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä hakkerit vaanivat yleensä julkisen langattoman verkon käyttäjiä. Turvallisuustaso ei siis aina ole taattu.

Millä sivuilla ei kannata vierailla?

Yleistä wifiä käytettäessä kannattaa miettiä tarkkaan, millä sivustoilla vierailee. Hakkerit nimittäin yrittävät saada käsiinsä muun muassa verkkopankin tietoja. Jokaisen kannattaa siis välttää esimerkiksi verkkopankin käyttämistä julkisen wifillä. Verkkopankin tietojen ja salasanojen lisäksi on mahdollista, että myös kaikki laitteelta löytyvät henkilökohtaiset kuvat, videot ja tiedostot voidaan kaapata, mikäli hakkerit pääsevät iskemään wifin kautta.

  • Verkkopankkia ei kannata käyttää julkista wifiä hyödyntämällä
  • Julkista verkkoa kannattaa käyttää harkiten, sillä myös esimerkiksi omat tiedostot voivat olla vaarassa

Netistä löytyy runsaasti erilaisia videoita, joilla neuvotaan, kuinka julkista wifiä käyttävän laitteen voi kaapata helposti. Tällainen hakkeroiminen ei siis vaadi kovinkaan suuria erikoistaitoja. Käytetyin tekniikka hyödyntää sitä, että langaton verkko siepataan ja sitä kautta saadaan laite luulemaan hakkerin yhteyttä oikeaksi yhteydeksi. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa keino, vaan hakkerit ovat todella kekseliäitä.

Toinen yleinen keino on luoda valeverkko. Monesti turisteja huijataan siten, että valeverkon nimeksi on asetettu esimerkiksi hotellin nimeä mukaileva nimi. Vaarassa eivät siis ole ainoastaan tavalliset netinkäyttäjät, vaan myös yritykset. Jokaisen kannattaakin muistaa käyttää ainoastaan yritysten käyttämiä virallisia nettiyhteyksiä. Huijatuksi joutumista voi ehkäistä monella eri tavalla, kunhan netinkäyttäjä muistaa olla varovainen.

  • Käytä ainoastaan yritysten virallisia verkkoyhteyksiä
  • Jos et ole varma, onko verkkoyhteys virallinen, tarkista se verkkoyhteyden tarjoavalta taholta

VPN-yhteyden käyttäminen

VPN-yhteyksiä käytetään paljon ympäri maailmaa. Pääasiallinen syy käyttöön on se, että varsinkin matkusteltaessa ihmiset haluavat katsoa oman maansa tv-ohjelmia. VPN-yhteyden avulla laite saadaan luulemaan, että ollaankin jossakin toisessa maassa kuin oikeasti ollaan. VPN-yhteyttä kannattaa kuitenkin käyttää muistakin syistä. Se pystyy nimittäin tuomaan lisäsuojaa, jolloin laite on turvassa myös julkista langatonta verkkoa käytettäessä.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Jotkut nettisivustot tarjoavat mahdollisuuden kaksivaiheiseen tunnistautumiseen. Sen avulla julkisen wifin käyttäminen on yhtä turvallista kuin yksityisen yhteyden käyttäminenkin. Kaksivaiheiselle tunnistautumisella pyritään varmentamaan käyttäjän henkilöllisyys kahta eri keinoa hyödyntämällä. Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa voidaan vaatia esimerkiksi salasana ja sen lisäksi vaikkapa käyttäjän henkilökohtaiseen puhelinnumeroon lähetetty koodi. Koodin avulla voidaan varmistaa, että käyttäjä on oikea henkilö.

Salatut yhteydet

Salatut yhteydet ovat kaikkein turvallisimpia, kun puhutaan nettisivuista. Salattu yhteys on helppo tunnistaa, sillä tällöin nettisivun osoitteen edessä on HTTPS. Tällaiset salatut sivustot ovat aina luotettavia, eivätkä henkilön tiedot ole tällöin vaarassa joutua kolmansien osapuolien käsiin. Käyttäjän onkin siis tärkeää tarkistaa, että esimerkiksi pankkien sivut käyttävät aina salattuja yhteyksiä.

Joskus salattua yhteyttä ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää. Näissä tapauksissa olisi hyvä miettiä, voisiko kyseisellä nettisivulla käydä vasta sitten, kun ei käytä enää julkista verkkoyhteyttä. Jos tilanne vaatii kuitenkin sivustolla käymisen, kannattaa silloin turvautua anonyymiin selaamiseen. Tämä onnistuu helposti avaamalla salatun ikkunan, jolloin surffailusta ei jää mitään jälkiä laitteen muistiin.

Sulje wifi-yhteys, kun et tarvitse sitä

Käyttäjä voi välttyä ikävältä tietojen kalastelulta monilla helpoilla keinoilla. Tärkeintä on muistaa sulkea wifi-yhteys aina silloin, kun sitä ei tarvitse. Avoin wifi nimittäin houkuttelee hakkereita, jotka yrittävät saada mahdollisimman paljon tietoja käyttäjien laitteista. Jos wifi on aina auki, puhelin yrittää yhdistää siihen automaattisesti. Tällöin käyttäjä voi olla huomaamattaan wifi-verkossa.

Wifi-yhteyden sulkeminen on niin helppoa, että se onnistuu ihan keneltä tahansa. Kun wifi on suljettu, tulee muistaa, että puhelin ei yhdistä verkkoon, jos sitä ei ole kytketty mobiilidataan. Mobiilidataa kannattaa käyttää harkiten erityisesti ulkomailla, sillä se voi aiheuttaa paljon turhia lisäkuluja. Kannattaa siis tarkistaa, millainen datapaketti omassa liittymässä on.

Suojaa myös kotiverkkosi

Myös omassa kodissa käytettyä wifiä voidaan käyttää väärin. Mikään ei siis estä hakkereita hakkeroitumasta kodin avoimeen verkkoyhteyteen, mikäli sitä ei ole suojattu asianmukaisesti. Jos kotiverkkoa ei ole suojattu salasanalla, on se yhtä haavoittuvainen kuin mikä tahansa avoin wifi. Avointa wifiä taas voidaan käyttää moneen laittomaankin tarkoitukseen, kuten vaikkapa elokuvien lataamiseen.

Näissä tapauksissa se, jonka nimissä verkko on, joutuu vastaamaan seurauksista. Avoimen kotiverkon kautta on myös mahdollista kalastella salasanoja ja vaikkapa verkkopankkitunnuksia. Ei siis missään nimessä kannata ottaa sitä riskiä, että kotisi verkkoa käytetään väärin. Suurin osa verkoista on jo etukäteen salattuja, mutta jos näin ei ole, kannattaa verkolle asettaa salasana.

Mobiilidata on turvallisempi

Mobiilidata on aina turvallisempi vaihtoehto kuin avoin wifi. Mobiilidata on suojattu, eivätkä sitä pysty käyttämään muut kuin salasanan tietävät. Jos mobiilidataa halutaan jakaa, onnistuu se. Tällöin kaikkien sitä käyttävien tulee tietää salasana ja sen lisäksi myös päälaitteen haltijan tulee laittaa mobiilidatan jakamistila päälle omasta laitteestaan. Mobiilidataa kannattaakin hyödyntää aina, kun mahdollista.

Käytä tervettä järkeä

Tervettä järkeä käyttämällä voi säästyä monilta ongelmilta, joita omien tietojen joutuminen hakkereiden käsiin voi aiheuttaa. Avointa wifiä kannattaa siis aina välttää, eikä sen kautta tule koskaan vierailla esimerkiksi verkkopankissa tai muulla sivustolla, jonne vaaditaan salasana. Näin voidaan säästyä suurilta harmeilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *